Online pénztárgép a karácsonyi vásárokon:
mikor kötelező és mikor elég a nyugta?

Az adventi, karácsonyi vásárokra kitelepülő kereskedők és vendéglátósok gyakran teszik fel a kérdést, hogy ebben az esetben milyen előírások vonatkoznak rájuk az értékesítésekkel kapcsolatban.

A NAV közleményében az olvasható, hogy a számla-, illetve a nyugtaadás ilyenkor is kötelező, a pénztárgépek használatával kapcsolatban pedig a TEÁOR kódok a meghatározóak.

Az ünnepekhez kapcsolódó alkalmomszerű vásárokról A vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendelet rendelkezik, amely 1. § (2) bekezdés b) pontja szerint alkalomszerű lehet, legfeljebb 20, indokolt esetben 30 napig tarthat. 

Az ünnepi vásárokon a kiskereskedelmi értékesítés a TEÁOR’08 47.8 piaci kiskereskedelembe tartozik, függetlenül attól, hogy ott milyen árusítóhelyen értékesítik a termékeket. A piaci kiskereskedelem esetén az online pénztárgép használata nem kötelező.

Az ünnepi vásárokon a vendéglátás a piaci kiskereskedelemtől eltérő TEÁOR szám alá sorolandó (TEÁOR’08 56.1 és TEÁOR’08 56.3), és az online pénztárgép használata kötelező. Ez alól a mozgó vendéglátás kivétel. (Mozgó vendéglátásnál az ételt és italt értékesítő járműnek, árusnak mozgásban kell lennie a vásár területén, a vendégek igényeihez alkalmazkodva. A mozgásra képes, azonban egy helyre beállított, rögzített járműből történő értékesítéskor online pénztárgéppel kell nyugtát adni.)

Nem kell az üzemeltetési hely megváltozásáról szóló bejelentést tenniük azoknak, akik állandó üzletük mellett települnek ki az ünnepi vásárokra (az ünnepi vásár átmeneti, ideiglenes jellege miatt).

Milyen TEÁOR szám alá tartozó tevékenységre vonatkozik tehát?

➜ TEÁOR ’08 47.8 Piaci kiskereskedelem alágazatába tartozik, függetlenül attól, hogy ott milyen elárusító helyen értékesítik a termékeket

➜ TEÁOR ’08 56.1 Ételek értékesítése

➜ TEÁOR ’08 56.3 Italszolgáltatás szakágazatba tartozók

A vásárokon, fesztiválokon, alkalmi rendezvényeken folytatott vendéglátó tevékenységet illetően a gépi nyugtaadás alól csak a mozgó vendéglátás esetében lehet mentesülni, mivel a pénztárgépes rendelet erre vonatkozó mellékletében említett TEÁOR ’08. 56.1 és 56.3 szerinti vendéglátási tevékenység köréből kiemeli kivételként a mozgó szolgáltatásnyújtást.

FONTOS! Ha a food-truck árus vagy a kürtöskalácsárus mozgásra képes lakókocsiban árul, de folyamatosan egy helyben tartózkodik, az NEM minősül mozgóárusításnak, tehát rá nem a mozgóárusra vonatkozó szabályok érvényesek.

Állandó üzletből való kitelepülés

Ha az árusok állandó üzletükben folytatott tevékenységük mellett települnek ki a vásárokra, a pénztárgép üzemeltetési helyének megváltoztatását nem kell bejelenteniük. Hiszen az alkalmi kitelepülés nem tekinthető állandó üzemeltetési helynek, ezért nem merül fel oda történő átmozgatás miatti bejelentési kötelezettség.

Ha kérdésed van vagy ajánlatot szeretnél kérni, keresd munkatársainkat bizalommal elérhetőségeink egyikén:

Győr és környéke: +36 96 542 076 | konkoord@konkoord.hu

Sopron és környéke: +36 99 508 528 | sopron@konkoord.hu

Veszprém és környéke: +36 88 581 623 | veszprem@konkoord.hu

Forrás: NAV