2024. július 1-től már nem hozhatók forgalomba kötelezően visszaváltási díjas termékek az előírt MOHU regisztráció nélkül.

Mi is az a kötelező visszaváltási díj?

2024. január 1-jén indult el a kötelező visszaváltási rendszer Magyarországon, melynek lényege, hogy csak olyan kötelezően visszaváltási díjas termék hozható forgalomba, amire a gyártó megfizeti a visszaváltási díjat. Nem újrahasználható kötelezően visszaváltási díjas csomagolás esetén ezt a gyártónak a MOHU Zrt. felé kell megfizetnie, a visszaváltási díj darabonként egységesen 50 forint. Ezt a visszaváltási díjat pedig a gyártó áthárítja a kereskedőre, ők pedig a végfelhasználóra. A vásárlók emiatt 50 Ft-tal drágábban vásárolhatják meg az érintett termékeket, de a kiürült, nem sérült csomagolás visszaváltásával a visszaváltási díjat visszakaphatják.

Értékesítés: A göngyöleg díját a terméktől elkülönítve, külön tételként kell beütni, ezért PLU-kat kell létrehozni a göngyölegeknek. A pénztárgépben a kötelező visszaváltási díjas termék beütése után kell következnie a hozzá kapcsolódó göngyöleg díját tartalmazó sornak.

Visszaváltás: Amikor a vásárló visszaviszi az üres üveget, palackot, a visszaváltási díj visszatérítésre kerül. 400m2-nél kisebb eladóterű üzletek a kötelezően visszaváltási díjas termékek fogyasztótól való visszaváltását teljes nyitvatartási időben biztosítják a visszaváltási helyen. A 400m2-nél nagyobb eladóterű üzletekbe automatát köteles telepíteni a rendeletben megbízott koncessziós társaság, ami vagy pénzt ad vissza vagy többcélú utalványt állít ki, melyet az üzletben lehet beváltani/levásárolni.

A megfelelő beállításokkal kapcsolatban keresd munkatársainkat bizalommal elérhetőségeink egyikén:

+36 96 542 076
 konkoord@konkoord.hu